GÅRDMØNSTRING 2023

Der var gårdmønstring af årets lam i uge 32 og 33. Mønstring foretages af en af foreningen rekommanderet mønstrer og er en stor hjælp for avlere til at udvælge de helt rigtige avlsdyr til egen besætning eller videresalg.
Gårdmønstring er et tilbud for alle medlemmer af Gotlænderforeningen, som har deres besætning registreret i
Elitlamm.

Priser:

  • Startgebyr: 218,75 kr.
  • Betaling pr. lam: 16,25 kr. for de første 50 lam
  • Betaling pr. lam derefter: 10 kr. Priser er inkl. Moms.

Huskeliste for gårdmønstring

Se liste over tilmeldte avlere.

LANDSBEDØMMELSE

Vædderlam, som fik mindst 4 i helhed ved gårdmønstringen, er velkommen til landsbedømmelse den 2. september på Sjælland eller den 3. september i Jylland. Avlere fra Fyn og Øerne er velkommen begge steder.
Tilmelding senest den 30. august!

Alle er velkommen til at se på og få en god snak om fåreavl. Læs mere her!

PELSMØNSTRING

Et vigtigt led i avlsarbejdet med Gotlandske Pelsfår er vejning og pelsmønstring af lammene ved 110-dages alderen.

Du kan se:
  • Forkortelser, som ved gårdmønstring skrives i kolonnen "Notering" her.
  • Forklaring på de bogstaver, som skrives i kolonnen "EUROP" her.
  • Video om bl.a. gårdmønstring her.
 
Hvad er så pelsmønstring? Det er en bedømmelse af pelsens egenskaber, d.v.s. farve, krølstørrelse, hårkvalitet og tæthed. Man bedømmer de inderste 2 cm. af pelsen.
Farven kan variere fra sort til hvid med de 3 nuancer mørkegrå, grå og lysgrå som de almindeligste. Farven tilstræbes at være jævnt udbredt over hele kroppen. Afvigelser som f.eks. mørk ryg eller mørke bove trækker ned i pointgivelsen for farven. En af de meget vigtige egenskaber for farven er, at farven er ren og klar, helst blålig og stålagtig i skæret.

Krølstørrelsen, eller lokken om man vil, ønskes ligeledes jævnt udbredt over kroppen. Der ønskes en fast og spændstig krøl. Krøllen kan variere fra lille til store bølgeagtige lokker.

Hårets kvalitet er af stor betydning for det færdige skinds udseende. Håret skal have en vis styrke og karakter for at kunne danne faste krøller. Det må ikke være for tyndt, så kan det give et uldent udseende. Det må heller ikke være for groft og ru at føle på. Man ønsker et silkeagtigt, blødt hår, der desuden skal have glans. Har skindet gode kvaliteter på disse områder, er det slidstærkt og smudsafvisende.

Tætheden er en bedømmelse af, hvor godt hårene dækker huden. Især siderne kan have en tendens til at være mere åbne i hårlaget. Tætheden ønskes så god, at skindet kan bukkes, uden at der opstår åbne striber.

En vigtig ting for at give gode pelskvaliteter er, at lammene har en jævn tilvækst. Dårlig foderstand og standsning i væksten ses let på hårets kvalitet og dermed også på skindet.

Rent praktisk foregår bedømmelsen ved, at der kommer
en af foreningen rekommanderet mønstrer på gårdbesøg og foretager gårdmønstringen. I forbindelse hermed skal det nævnes, at det er besætningsejerens ansvar at have hjælp til håndteringen af lammene ved mønstringen og at have mønstringslisterne klar.

Mønstringsresultaterne samt indekstal fra vejningerne ved 30, 60 og 110 dage
registreres i det svenske avlsprogram for Gotlandske Pelsfår, Elitlamm, og bruges til udvælgelse af nye avlsdyr.
De er samtidig også en indikator for, hvilken avlsvædder man skal bruge i besætningen. Alt sammen med det samlede formål at fremme besætningens produktionsresultat og dermed dens økonomiske potentiale.
 

Efter gårdmønstringen er der landsbedømmelse to steder i landet i september. De bedste væddere på landsbedømmelserne kan deltage i krops- og pelsbedømmelse på Træf i oktober.
Her kåres Årets Kropsvædder og Årets Nedklippede - og det lam, der opnår højest sammenlagt point på krop og pels, udnævnes til Årets Pelsvædder.

Har du spørgsmål vedrørende pelsmønstring, er du velkommen til at kontakte Avlsudvalget.
 
Det svenske fåreavlsforbund udgiver toplister over besætninger med Gotlandske Pelsfår. Se lister efter 1. avlskørsel 2023.