PELSMØNSTRING

Et vigtigt led i avlsarbejdet vedrørende Gotlandske Pelsfår er vejning og pelsmønstring af lammene ved 110-dages alderen.

Gårdmønstringerne for 2021 kan ses under Kun for medlemmer > Gårdmønstring 2021 her. Adgang kræver login.
 
Se de forkortelser, som ved gårdmønstring skrives i kolonnen "Notering" her.
Se forklaring på de bogstaver, som skrives i kolonnen "EUROP" her.
 
Se video om gårdmønstring her.
 

Liste over pelsmønstrede besætninger 2021

 
Hvad er så pelsmønstring? Det er en bedømmelse af pelsens egenskaber, d.v.s. farve, krølstørrelse, hårkvalitet og tæthed. Man bedømmer de inderste 2 cm. af pelsen.
Farven, der kan variere fra sort til næsten hvid, med de 3 nuancer mørkegrå, grå og lysgrå som de almindeligste, bør være jævnt udbredt over hele kroppen. Afvigelser som f.eks. mørk ryg eller mørke bove trækker ned i pointgivelsen for farven. En af de meget vigtige egenskaber for farven er, at farven er ren og klar, helst blålig og stålagtig i skæret.

Krølstørrelsen, eller lokken om man vil, ønskes ligeledes jævnt udbredt over kroppen. Der ønskes en fast og spændstig krølkarakter. Krøllen kan variere fra lille til store bølgeagtige lokker.

Hårets kvalitet er af stor betydning for det færdige skinds udseende. Håret skal have en vis styrke og karakter for at kunne danne faste krøller. Det må ikke være for tyndt, så kan det give et uldent udseende. Det må heller ikke være for groft og ru at føle på. Man ønsker et silkeagtigt, blødt hår, der desuden skal have glans. Har skindet gode kvaliteter på disse områder, er det slidstærkt og smudsafvisende.

Tætheden er en bedømmelse af, hvor godt hårene dækker huden. Især siderne kan have en tendens til at være mere åbne i hårlaget. Tætheden ønskes så godt, at skindet kan bukkes, uden at der opstår åbne striber.

En vigtig ting for at give gode pelskvaliteter er, at lammene har en jævn tilvækst. Dårlig foderstand og standsning i væksten ses let på hårets kvalitet. Desuden bliver huden for tyk og skindet dermed for tungt, hvis lammet bliver for gammelt, inden det slagtes.

Rent praktisk foregår bedømmelsen ved, at der kommer en uddannet mønstrer på gårdbesøg og foretager gårdmønstringen. I forbindelse hermed skal det nævnes, at det er besætningsejerens ansvar at have hjælp til håndteringen af lammene ved mønstringen. Desuden er det vigtigt for hele tilrettelæggelsen, at tilmeldingsfrister overholdes og at indsendelse af papirer sker til tiden.

Tallene, der ved mønstringen fremkommer for hvert lam, registreres i det svenske avlsprogram for Gotlandske Pelsfår, Elitlamm, hvor der udregnes BLUP-tal (indeks-tal) for pels og tilvækst.
BLUP-taI samt vægt ved 30- og 60-dages vejninger bruges til udvælgelse af nye avlsdyr. De er samtidig også en indikator for, hvilken avlsvædder man skal bruge i besætningen. Alt sammen med det samlede formål at fremme besætningens produktionsresultat og dermed dens økonomiske potentiale.

Efter gårdmønstringen arrangeres der landsbedømmelse to steder i landet. Herefter kan de allerbedste væddere endvidere deltage i pels- og kropsbedømmelse på Træf i oktober. Det lam, der har opnået højest sammenlagt point på pels og krop, udnævnes til Årets Pelsvædderlam.

Har du spørgsmål vedrørende pelsmønstring, kontakt
kontoret@gotlam.dk, som kan videreformidle kontakten til en uddannet mønstrer.