SKIND OG ULD

Der er skind- og uldindsamling i lokalklubberne i november. Datoer kommer i Kalenderen, når jeg får tilsend information fra klubberne. De færdiggarvede skind kan afhentes i klubberne i april 2026.

Skind- og uldindsamlinger er kun  for medlemmer af Gotlænderforeningen.
Meld dig ind via formularen her  eller send en mail til kontoret@gotlam.dk.

Kontakt din lokalklub og spørg, hvordan det foregår, hvis du ikke har indleveret skind og uld før. Find din klub her .

ULDINDSAMLING:

Ved efterårets skindindsamlinger indsamler de fleste af klubberne uld, som sælges til Glerups / Hjelholts Uldspinderi.

Læs indlæg fra Glerups  og Hjelholt i Gotlænderbladet 2023-3 side 67, som du finder her.

Print og udfyld denne FØLGESEDDEL og aflever den, når du  indleverer uld!

Der indsamles kun uld fra Gotlandske Pelsfår, som bliver klippet 2 gange årligt.
Den klippede uld skal være sorteret i:

  • Lammeuld
  • Fåreuld vinter
  • Fåreuld sommer

ULDINDSAMLING:

Ved efterårets skindindsamlinger indsamler de fleste af klubberne uld, som sælges til Glerups / Hjelholts Uldspinderi.

Der indsamles kun uld fra Gotlandske Pelsfår, som bliver klippet 2 gange årligt.

Den klippede uld skal være sorteret i lammeuld, fåreuld vinter og fåreuld sommer.

Læs indlæg fra Glerups og Hjelholt i Gotlænderbladet 2023-3 side 67, som du finder her.

Print og udfyld denne FØLGESEDDEL og aflever den, når du  indleverer uld!

SALTNING AF SKIND:

Se PowerPoint præsentation fra Donnia om slagteskader, sure skind m.v.:
Saltning og opbevaring af skind (svensk).

Hvordan salter du bedst dine skind?

Anbefaling fra Eva Alexandersson og Pontus Bergstrand fraTranås,  efter deres besøg i Klub Himmerland:

  • Anvend ikke gammel salt. Evas argument er, at når du sælger gode skind, betyder udgiften til nyt salt intet.
  • Gammel salt har gjort sin virkning og indeholder bakterier, som kan skade nye skind i stedet for at gavne.
  • Påbegynd først saltningen, når skindet er afkølet, ellers smelter saltet. Men salt skindet så snart det er afkølet og helst indenfor et par timer fra slagtning.
  • De saltede skind skal opbevares køligt. Kølerummet på Tranås er 5-7 grader. Hvis man slagter i varme somre, kan man evt. fryse skindene ned efter saltning.
  • Den anbefalede mængde salt pr. skind er ca. 5 kg., men afhænger af størrelse.
    Det er ikke volumen af salt, som er det vigtigste, men at der er salt i et jævnt lag over hele skindet.
  • Salt i et tykt lag, så huden ikke kan ses.
  • Vigtigt at halen skæres fri for benstumpen, så er der salt over det hele.
  • Tranås anbefaler, at man salter 2 gange hjemme. Det betyder, at man efter en uge med salt, vender bunken og salter en gang til. Anden gang er det vigtigste, at man ser efter, om der er våde pletter eller områder, hvor salten er gledet af.
    Her kommer man nyt lag tørt salt på, men der behøves ikke så tykt lag denne gang.

Oversat af Ole Brandt Jensen,
Klub Himmerland