TUR TIL GOTLAND 25. - 30. SEPTEMBER 2024

På initiativ fra Klub Himmerland planlægges tur til Gotland med bl.a. overværelse af vædderauktion på Suderby gård i Sjonhem.

Jeg har forbindelse med Just, der arrangerer ture som hobby i sin pensionisttilværelse. Han har arrangeret fem ture til Gotland og er således kendt med øen.

Turen er udsolgt
Alle pladser er besat, men du kan blive skrevet på venteliste og måske komme med, hvis der er afbud.
Skriv til Ole Brandt på mail
98336026@mail.dk.

Arrangør:
Turen arrangeres i samarbejde med Gotlænderforeningen og Rejse-Venner-Jylland. Ålborg Turistfart er den tekniske leverandør og Just Justesen er både arrangør og rejseleder.

Pris:
4.995 kr. pr. person i dobbeltværelse inkl. halvpension. Tillæg eneværelse 1.250 kr. Prisen er baseret på 40 deltagere.
Bliver vi flere, får vi et lille overskud, som bruges til køb af mad og drikke undervejs på turen.

Tilmelding:
Bekræft din tilmelding på mail til Just Justesen 
fonager.just@gmail.com eller tlf. 60 49 16 51 senest fredag den 8. marts. Fristen bedes overholdt, da der er venteliste.

Betaling:
I forbindelse med tilmeldingen betales et depositum på 750 kr. per person. Restbeløbet betales senest torsdag den 1. august.
Alle betalinger sendes til Sparekassen Danmark i Støvring:
Regnr. 9070. Kontonr. 6752156563.

Ole Brandt Jensen
klubformand, Klub Himmerland.

Gotland er for svenskere som Bornholm er for danskere:
En solskinsø i Østersøen og i gennemsnit har øen hver sommer 63 dage med temperaturer over 20 grader.
Gotland er på størrelse med Fyn og øen Fårö i den nordlige ende er på størrelse med Samsø. Indbyggertallet er på cirka 60.000, heraf bor de 25.000 i hovedbyen Visby.

Øens højsæson er maj, juni og juli og i den periode myldrer Gotland med turister, men i midten af august begynder gæsterne og myggene at forlade øen, og roen sænker sig igen efter en hektisk sommer. I sensommeren og efteråret, hvor vi er der, er det den stive, men stadig lune vind fra Østersøen, som tager over, og alt efter temperament er det en stor oplevelse at besøge Gotland uden for højsæsonen.

Vores tur til Gotland drejer sig om øens natur og de mange seværdigheder. For mange af os har det seværdige 4 ben - eller havde, før de blev til lammeskind og lækkert kød.

Vi oplever øens mange får på spændende besætninger og besøger gårdbutikker med lammeskind og meget mere. Men vi kommer også rundt på hele øen og oplever naturen med bl.a. de særprægede rauker i nord og i syd - og hovedbyen Visby selvfølgelig. Se flere nyttige links her.

PROGRAM:

Onsdag:
Afgang fra Støvring kl. 7:30. På relevante og aftalte steder samler bussen op ved motorvej E45 i Jylland og motorvej E20 på Fyn og Sjælland. Som tidligere vil vi også på denne tur gøre brug af stop-and-go (hurtige påstigninger). Nærmere om påstigning aftales og vil samlet blive meddelt cirka 3 uger før afrejsedagen.

Udrejsedagen bliver en lang dag. Busturen med opstart i Jylland tager hele dagen og sejlturen fra Oskarshamn til Visby på Gotland tager godt og vel 3 timer. Skibets afgang er omkring kl. 21 og vi skal være på havnen senest en time før. Sen aftensmad om bord på skibet.
Omkring midnat ankommer vi til Visby/Gotland, og kører til Tofta Strandpensionat ca. 20 km syd for Visby - 30 minutters kørsel (sen ankomst er normal praksis, og hotel-pensionen ved det).

Tofta Strandpension er ikke som et traditionelt hotel, men vi bor i et skønt område med havet og stranden lige ved døren. Alle værelser er beliggende i fritliggende etplans huse. Værelserne er forskellige både i størrelse og indretning, men har eget bad/WC og tilmed gode senge.
Reception, restaurant og minikiosk er beliggende i pensionatets hovedbygning.

Torsdag:
Oven på gårsdagens lange rejse mødes vi ved morgenbordet omkring kl. 8:30. Hensynet til chaufførens køre- og hviletider gør, at vi tidligst kan begynde dagens oplevelser omkring kl. 10, hvor vi kører sydpå. Vi indleder vores oplevelser på Gotland med et besøg i byen Hemse, hvor vi har 3 besøgsaftaler: 2 fårebesætninger i Skinnarve og Sindarve og en
gårdbutik i hovedgaden i Hemse. Vi opdeles i 3 grupper så alle kan se får og skind helt tæt på.

Næste stop på turen er ved Grötlingbo kirke, hvor den danske kunstmaler Asger Jorn ligger begravet - og ikke, som man kunne forvente, i hjembyen Silkeborg. I sensommeren 1964 var Asger Jorn og vennen Gerard Franceschi på Gotland for bl.a. at fotografere stenrelieffer og helleristninger. Jorn og Franceschi havde gang i et større bogprojekt om den primitive kunst. Sammen havde de planlagt at udgive flere bøger, men Jorn døde desværre allerede, da kun 2 af de mange bind var færdige. Men opholdet på øen kom til at præge og påvirke Jorn så meget, at han ved et senere besøg på øen i 1971 gav udtryk for ønsket om at blive begravet på kirkegården.

Dagens bus-frokost bliver serveret ved Grötlingbo kirke. Herefter kører videre sydpå ned forbi den lille havneby Burgsvik med bare 2-300 indbyggere. Det er her ”Hotel Grå Gåsen” er beliggende, og hvor svensk TV gennem flere år har produceret TV-programmet ”Så meget bedre”.

Fra den lille havneby videre mod syd ad den særdeles smukke kystvej, som bringer os det sidste stykke ned til Hoburgsgubben. Gubben er en af øens kendte rauker, som i profil tydeligt kan ses som den gamle trold som skuer ud over havet ved Gotlands sydspids.

Efter en dejlig oplevelse på øens sydspids kører vi atter nordpå til den lille by Havdhem, hvor Elvy Johansson modtager os og stolt viser os sin store fårebesætning på Kälder Gård. Elvy Johansson er veteran med 35 års erfaring inden for fårehold. Hun er kendt for sit design og har skrevet en bog om skindsyning.

Godt fyldt op med dagens mange indtryk er vi sidst på eftermiddagen tilbage på strandpensionen, men for de mest fårenørdede, som endnu har energien og interessen i behold, har vi en aftale om at besøge Fättings Lammgård lidt syd for vores pensionat - en rask gåtur samler god appetit til aftensmaden.

Fredag:
Efter endnu en god nats søvn og veloverstået morgenbord kører vi nordpå til den spændende lille ø Får
ö, som har Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er tydeligt præget af vind og vejr, og øboerne har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår.
Vores første besøg på øen er Får
ö kirke, hvor den kendte film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman og hustruen Ingrid von Rosen ligger begravet. Kirken er fra 1324 og er den eneste af Gotlands kirker, der er ombygget så meget, at dens middelalderlige karakter er forsvundet.

Efter kirkebesøget kører vi videre langs med vestkysten til fiskerflækken Helgumannen, hvor de i dag tilbageværende huse (fiskerhytter) ligger på strandbredden tæt på vandet - fotostop.

Vi fortsætter turen længere nord på til det barske Digerhuvuds naturreservat og videre til vores mål: Langhammars raukar.
Rauker-området ved Langhammars er nok Gotlands mest kendte og smukkeste. De omkring 50 små og store stenstøtter, hvoraf de største er op til 8 meter høje, er et populært mål for turister, som vil kravle, klatre, lave selfies og så meget andet, og måske endda give det en tanke, at disse enorme ”kæmper” formet igennem millioner af år, en dag vil falde og blive til sand.

Ud over den barske natur og de smukke stenstøtter har Fårö meget andet at tilbyde. Oluf Palme, den tidligere svenske statsminister havde sommerhus på øen, og til minde om ham har man på øen lavet en ”samtale-plads”. Også Ingmar Bergman havde sommerhus (faktisk flere) og boede på øen i omkring 40 år, og hans betydning for øen er beskrevet og forklaret på Bergmancentret.

Et kuriosum på øen er Kutens Bensin, hvor man på et og samme sted kan opleve gamle charmerende bilvrag fra 50'erne, rustne skilte, amerikanske 50'er-køleskabe, lytte til rock and roll musik og samtidig bestille en fyldt pandekage i restauranten.

Fårö har meget at byde på, men vi har kun fredagens lyse timer til rådighed, og på vejen hjem mod vores pensionat Tofta stopper vi ved Graute Gård beliggende øst for Visby.
På gården møder vi Jenny & Kjell Nilsson, som begge er stærkt engageret i deres egen fåreavl samt i foreningsarbejde i sammenslutningen Skinnriket Gotland. Kjell Nilsson er en god fortæller og stolt af sit erhverv, og vil gerne vise sin besætning frem for rejsegruppens fårenørder.

For de knap så nørdede i rejsegruppen er det alternative tilbud, at vi kører ind til Visby til haven DBW's Botaniske Have i Visby. DBW er forkortelsen for De Badende Venner. En forening stiftet i juli måned 1814 af 12 unge mænd, som hver tirsdag mødtes til svømning og udendørs aktiviteter. I 1855 blev haven etableret med det ønske, at den opvoksende generation skulle have et levende kendskab til naturen. Og siden da har den smukke have været et populært sted i byen. 

Sidst på eftermiddagen er vi alle forsamlede i bussen ved Graute Gård og herfra kører vi tilbage til pensionatet i Tofta, hvor aftensmaden venter os.

Lørdag:
Efter morgenmaden mødes vi alle ved bussen og kører samlet til byen Sjonhem, hvor fåreavler-gruppen forlader os for at deltage i den årlige vædderauktion.
Den anden gruppe fortsætter til Visby til oplevelser på egen hånd. Det er lørdag, så butikkerne har åben og der er 3-4 timer til rådighed, herunder også tid til at nyde en lunch.

Omkring kl. 14 (nærmere aftales) mødes vi igen ved bussen i Visby, kører tilbage til Sjonhem, henter fåreavlergruppen og sammen kører vi til Roma Kungsgård, som ligger kun cirka 10 km fra Sjonhem.
Roma Kungsgård er et kulturhistorisk mødested, hvor man i dag kan købe gotlandsk kunsthåndværk og design. Roma Glasværk har udstillinger og salg, og som noget nyt har Galleri Apoteket fundet lokaler på stedet.

I gammel tid (1000 år eller mere) var det her man mødtes i Gutnish Altinget. Folk kom fra hele øen, mødtes og skiltes, afgjorde tvister, solgte og købte. Og i 1164 blev der grundlagt et kloster på stedet - cisterciensermunkene fra Småland stod for byggeriet - og i dag kan vi se ruinerne af en romansk kirke fra 13. århundrede.

Sidst på eftermiddagen kører vi samlet til pensionatet i Tofta, spiser vores aftensmad og finder måske en mulighed for at markere vores sidste aften på øen Gotland.

Søndag:
Vi siger farvel til Tofta Strandpensionat, pakker vores bus og kører ind til oplevelser i Visby, hvor en lokal guide venter os og viser byen frem: Ringmuren, domkirken, Gotlands museum, Almedalen og meget mere.

Vi er sammen med guiden indtil omkring kl. 13, hvor vi efterfølgende kan opleve byen på egen hånd - herunder også spise en frokost.

Sidst på eftermiddagen (nærmere aftales) mødes vi ved bussen, og sammen kører vi til Gotlands-færgen, som omkring kl. 18 sejler os til Oskarshamn, ankomst cirka kl. 21.30. Undervejs er der reserveret aftensmad til os alle på skibet.
Fra Oskarshamn er der kun cirka 1 times kørsel til Kalmar og Hotel Scandic, hvor vi overnatter.

Mandag:
Efter morgenmad på hotellet pakker vi bussen og kører hjem til Danmark. Vi er ved Øresundsbroen omkring kl. 13, ved Storebæltsbroen omkring kl. 15 og Lillebæltsbroen omkring kl. 16.

Udskriv program her.

Hvorfor 6 dage?
Der har været stillet spørgsmål til, om turen kunne afkortes med en dag, så vi kørte retur søndag den 29. I praksis ville det betyde, at vi skulle med færgen kl. 07:45 med ankomst Oscarshamn 10:45, så vi mistede hele dagen i Visby.

Desuden ville det betyde, at vi med køre-/ hviletids-bestemmelser og diverse stop for afsætning af deltagere først ville ankomme til Nordjylland sent om aftenen efter mere end 12 timer i bus.

Hvad koster det?
Foreningen giver tilskud til turen og den svenske kurs er os nådig, så prisen er 4.995 kr. pr. person.

Hvad er inkluderet?
Overnatning med halvpension er med i prisen (dvs. morgenmad og aftensmad). Nogle dage er der også en beskeden frokost i forbindelse med busture.

Tofta Strandpensionat
Solbacksvägen 19, Tofta, telefon +46 (0)498 297 060.

Gotland here we come!