SKIND OG ULD
Der er skind- og uldindsamling i lokalklubberne i november, se Kalenderen. De færdiggarvede skind kan afhentes i klubberne i april 2026.
Skind- og uldindsamlinger er kun for medlemmer af Gotlænderforeningen.
Meld dig ind via formularen her eller send en mail til kontoret@gotlam.dk.
Kontakt din lokalklub og spørg, hvordan det foregår, hvis du ikke har indleveret skind og uld før. Find din klub her
SKINDINDSAMLING:
Ved efterårets skindindsamlinger indsamler de fleste klubber de saltede råskind, som sendes til garvning i Sverige.
Nogle klubber sender til garveriet Tranås, andre til Donnia - andre til begge garverier.
Du skal være opmærksom på, at:
- Nogle klubber forlanger, at dine skind er pakket i plastposer - andre vil ikke have dem i poser.
- Nogle klubber bruger en Tranås pakkeseddel - andre bruger den ikke.
- Nogle klubber forlanger tilmelding - hos andre møder du bare op.
Fortvivl ikke:
- Se i Kalenderen.
- Log ind på Kun for medlemmer.
- Klik på den lokalklub, hvor du ønsker at indlevere skind.
- Find tidspunkter, adresse og tilmelding på klubbens side.
- Hvis du stadig har spørgsmål, når du har læst på klubsiden, så spørg din klubformand.
Hvis du skal sende skind til Tranås og har du ingen følgeddel (med gennemslag), skal du udfylde denne kladde hjemmefra, så får du udleveret en rigtig følgeseddel, når du indleverer dine skind.
Læs om Skindindsamling 2024
ULDINDSAMLING:
Ved efterårets skindindsamlinger indsamler de fleste af klubberne uld, som sælges til Hjelholts Uldspinderi.
Læs om Uldindsamling 2024 - NB! ingen vinteruld i 2025!
Print og udfyld denne FØLGESEDDEL og aflever den, når du indleverer uld!
Der indsamles kun uld fra Gotlandske Pelsfår, som bliver klippet 2 gange årligt.
Den klippede uld skal være sorteret i:
- Lammeuld
- Fåreuld sommer
Ingen vinteruld i 2025
Det er desværre ikke muligt at aflevere vinteruld i år, da Glerups kun bruger certificeret uld nu.
Vi kan derfor kun modtage sommer- og lammeuld til Hjelholts Uldspinderi.
Sælg evt. jeres vinteruld til filt eller gødning på diverse Facebook-grupper i år.
Gotlænderforeningen arbejder på en løsning fremadrettet. Info om alternative løsninger følger.
SALTNING AF SKIND:
Se PowerPoint præsentation fra Donnia om slagteskader, sure skind m.v.:
Saltning og opbevaring af skind (svensk).
Hvordan salter du bedst dine skind?
Anbefaling fra Eva Alexandersson og Pontus Bergstrand fraTranås:
- Anvend ikke gammel salt. Evas argument er, at når du sælger gode skind, betyder udgiften til nyt salt intet.
- Gammel salt har gjort sin virkning og indeholder bakterier, som kan skade nye skind i stedet for at gavne.
- Påbegynd først saltningen, når skindet er afkølet, ellers smelter saltet. Men salt skindet så snart det er afkølet og helst indenfor et par timer fra slagtning.
- De saltede skind skal opbevares køligt. Kølerummet på Tranås er 5-7 grader. Hvis man slagter i varme somre, kan man evt. fryse skindene ned efter saltning.
- Den anbefalede mængde salt pr. skind er ca. 5 kg., men afhænger af størrelse.
Det er ikke volumen af salt, som er det vigtigste, men at der er salt i et jævnt lag over hele skindet. - Salt i et tykt lag, så huden ikke kan ses.
- Vigtigt at halen skæres fri for benstumpen, så er der salt over det hele.
- Tranås anbefaler, at man salter 2 gange hjemme. Det betyder, at man efter en uge med salt, vender bunken og salter en gang til. Anden gang er det vigtigste, at man ser efter, om der er våde pletter eller områder, hvor salten er gledet af.
Her kommer man nyt lag tørt salt på, men der behøves ikke så tykt lag denne gang.
Oversat af Ole Brandt Jensen,
Klub Himmerland