GÅRDMØNSTRING 2024

Der er gårdmønstring af årets lam i uge 32 og 33, helt præcis den 5. - 17. august. 
Mønstring er et tilbud for alle medlemmer af Gotlænderforeningen, som har deres besætning registreret i
Elitlamm.

Ved mønstringen foretages en pelsmønstring af alle besætningens lam, som er født i år.
Den udføres af en af Gotlænderforeningen rekommanderet mønstrer og er en stor hjælp for avlerne til at udvælge de rigtige avlsdyr til egen besætning eller videresalg. Mønstringen foregår hjemme hos avleren.

Tilmelding - Jylland
Tilmelding - Sjælland, Fyn & øer
Huskeliste for gårdmønstring

Send din tilmelding på mail til kirsteng1962@gmail.com senest den 20. maj.

Priser:

  • Startgebyr: 218,75 kr.
  • Betaling pr. lam: 16,25 kr. for de første 50 lam
  • Betaling pr. lam derefter: 10 kr. Priser er inkl. Moms.

HVAD ER PELSMØNSTRING?

Et vigtigt led i avlsarbejdet med Gotlandske Pelsfår er vejning og pelsmønstring af lammene ved 110-dages alderen.

Du kan se:
  • Forkortelser, som ved gårdmønstring skrives i kolonnen "Notering" her.
  • Forklaring på de bogstaver, som skrives i kolonnen "EUROP" her.
  • Video om bl.a. gårdmønstring her.
 
Men hvad er så pelsmønstring? Det er en bedømmelse af pelsens egenskaber, d.v.s. farve, krølstørrelse, hårkvalitet og tæthed. Man bedømmer de inderste 2 cm. af pelsen.
Farven kan variere fra sort til hvid med de 3 nuancer mørkegrå, grå og lysgrå som de almindeligste. Farven tilstræbes at være jævnt udbredt over hele kroppen. Afvigelser som f.eks. mørk ryg eller mørke bove trækker ned i pointgivelsen for farven. En af de meget vigtige egenskaber for farven er, at farven er ren og klar, helst blålig og stålagtig i skæret.

Krølstørrelsen, eller lokken om man vil, ønskes ligeledes jævnt udbredt over kroppen. Der ønskes en fast og spændstig krøl. Krøllen kan variere fra lille til store bølgeagtige lokker.

Hårets kvalitet er af stor betydning for det færdige skinds udseende. Håret skal have en vis styrke og karakter for at kunne danne faste krøller. Det må ikke være for tyndt, så kan det give et uldent udseende. Det må heller ikke være for groft og ru at føle på. Man ønsker et silkeagtigt, blødt hår, der desuden skal have glans. Har skindet gode kvaliteter på disse områder, er det slidstærkt og smudsafvisende.

Tætheden er en bedømmelse af, hvor godt hårene dækker huden. Især siderne kan have en tendens til at være mere åbne i hårlaget. Tætheden ønskes så god, at skindet kan bukkes, uden at der opstår åbne striber.

En vigtig ting for at give gode pelskvaliteter er, at lammene har en jævn tilvækst. Dårlig foderstand og standsning i væksten ses let på hårets kvalitet og dermed også på skindet.

Rent praktisk foregår bedømmelsen ved, at der kommer
en af foreningen rekommanderet mønstrer på gårdbesøg og foretager gårdmønstringen. I forbindelse hermed skal det nævnes, at det er besætningsejerens ansvar at have hjælp til håndteringen af lammene ved mønstringen og at have mønstringslisterne klar.

Mønstringsresultaterne samt indekstal fra vejningerne ved 30, 60 og 110 dage
registreres i det svenske avlsprogram for Gotlandske Pelsfår, Elitlamm, og bruges til udvælgelse af nye avlsdyr.
De er samtidig også en indikator for, hvilken avlsvædder man skal bruge i besætningen. Alt sammen med det samlede formål at fremme besætningens produktionsresultat og dermed dens økonomiske potentiale.

Har du spørgsmål vedrørende pelsmønstring, er du velkommen til at kontakte Avlsudvalget.

LANDSBEDØMMELSE OG TRÆF

Efter gårdmønstringen er der landsbedømmelse to steder i landet. 
Vædderlam, som får mindst 4 i helhed ved gårdmønstringen, er velkommen til landsbedømmelse lørdag den 31. august på Sjælland eller søndag den 1. september i Jylland. Avlere fra Fyn og Øerne er velkommen begge steder.
Alle er velkommen til at komme og se på samt få en god snak om fåreavl. Tid, sted og tilmelding kommer senere.

De bedste vædderlam på landsbedømmelserne kan deltage i krops- og pelsbedømmelse på Træf  den 12. - 13. oktober. 

Her kåres Årets Kropsvædder og Årets Nedklippede. Det vædderlam, der opnår højest sammenlagt point på krop og pels, udnævnes til Årets Pelsvædder.